-
Čas přípravy60 minut
-
Doba vaření14 minut
-
Porce25
-
Celkový čas74 minut
Nejlepší kynuté knedlíky s borůvkami
Nejlepší kynuté knedlíky s borůvkami se u nás připravují každé léto. Máme borůvky domácí z naší zahrádky, tak je využijeme i do tohoto pokrmu. Jako malá jsem měla nejradši knedlíky plněné jahodami, ale později jsem si oblíbila i ty s borůvkami a jsou opravdu skvělé a mohu jen doporučit. Samozřejmě je hned několik druhů ovocných knedlíků, které si můžete připravit, například s jahodami, malinami, meruňkami, švestkami a jiné.
Suroviny na přípravu knedlíků:
- Polohrubá mouka – 500g
- Droždí čerstvé – 30g
- Mléko – 300ml
- Cukr krupice – 60g
- Vejce – 2ks
- Sůl – špetka
- Borůvky – 500g, lze použít i mražené
- Máslo – 50g, rozpuštěné, na přelití knedlíků
- Smetana ke šlehání – 200ml
- Perník – strouhaný, na ozdobu
Postup přípravy na knedlíky:
- Do mísy prosejeme mouku a uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Přilijeme 100ml vlažného mléka a necháme chvíli na teplém místě zpěnit.
- Poté přisypeme cukr, přidáme vejce, vlijeme zbytek mléka a osolíme. Vařečkou vypracujeme těsto, přikryjeme čistou utěrkou a necháme dalších 30 minut kynout na teplém místě.
- Z vykynutého těsta odkrajujeme lžící kousky těsta o velikosti vlašského ořechu nebo o něco větší a prsty je vytaháme do stran. Vzniknou nám malé placičky. Záleží jak chcete mít knedlíky velké. Já dělám trošku větší.
- Do středu každé placičky dáme lžíci borůvek. Placičky zabalíme a z každé jedné placičky, vytvarujeme v dlani jednu kuličku. Necháme ještě 15 minut odpočinout pod utěrkou.
- Připravené knedlíky vkládáme do osolené vroucí vody a vaříme asi 14 minut. V polovině vaření knedlíky otočíme.
- Mezitím si ušleháme šlehačku a dáme na chvilku do ledničky.
- Uvařené knedlíky vyndáme děrovanou naběračkou a propíchneme, aby z nich vyšla pára.
- Naservírujeme na talíř, přelijeme rozpuštěným máslem a ozdobíme šlehačkou.
- Já navíc polévám horkým rozvarem z borůvek s cukrem a ozdobené strouhaným perníkem.
Vyzkoušejte také:
Leave a Review Zrušit odpověď na komentář
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Recipe Reviews